Zdroj: http://www.nihos.sk/cms/index.php?a=157  •  Vydané: 13.1.2012 10:27  •  Autor: patrik

VYSOKÉ HORY NITRA - VI. ročník - 26.11.2011

Ďalší ročník festivalu VYSOKÉ HORY NITRA je úspešne za nami! V poradí už šiesty ročník festivalu Vysoké hory Nitra sa uskutočnil v sobotu 26.novembra 2011 na Mestskom úrade v Nitre. Organizátor, ktorým je Nitriansky horský spolok (NIHOS), pripravil zaujímavý program pozostávajúci z filmov i prezentácií venovaných horám a cestovaniu. Uviedli ich viacerí hostia, medzi nimi aj známe osobnosti ako napríklad vynikajúci alpinista Peter Hámor alebo horolezecká legenda Michal Orolin, tiež autori z Nitry, ale aj ďalší zo Slovenska a ČR. Nechýbali ani dva filmy oceňovaného filmára Pavla Barabáša.

Na festival s voľným vstupom prúdili od rána stovky milovníkov prírody, hôr a cestovania. Veľký záujem potvrdzovala sála plná počas celého dňa. Okrem filmov a prezentácií si ľudia prezreli tradičnú výstavu fotografií od rôznych autorov vrátane ucelenej kolekcie veľkoformátových fotografií „Dialóg s planétou" od menovaného Pavla Barabáša. Viacerí z divákov si z bohatej tomboly odniesli domov hodnotné ceny. 

Po piatykrát bola v rámci festivalu realizovaná anketa Cena diváka. Návštevníkov tento rok najviac zaujal Peter Hámor so svojim  komentovaným  dokumentom Seven Summits - Koruna Zeme s následnou besedou. Zaradil sa tak k predchádzajúcim víťazom, ktorými sú J. Kopold, Z. Demján, V. Beránek a  R. Rajchl s E. Balážom, autori filmu „Strážca divočiny". V súvislosti s festivalom a diváckym ocenením Peter Hámor uviedol: „Organizátorom festivalu Vysoké hory Nitra sa chcem ešte raz poďakovať za pozvanie a za nádherný deň prežitý v príjemnej spoločnosti  ľudí s rovnakou krvnou skupinou. Mám radosť, že sa moje rozprávanie divákom páčilo a som príjemne prekvapený, že mi v ankete o Cenu diváka dali najviac hlasov. Je to pre mňa veľká pocta, ale zároveň i silná motivácia v príprave ďalších expedícií."

Spomínaní Michal Orolin a Peter Hámor sa na festivale predstavili aj v netradičnej úlohe. Spolu s Jozefom Zábojníkom, prezidentom Slovenského vysokohorského turistického spolku, ktorého regionálnym klubom je NIHOS, sa stali krstnými otcami festivalového loga. Logo vytvorené pražským výtvarníkom a grafickým dizajnérom Alešom Fulínom pokrstili vodou zo Štrbského plesa, cepínom a tzv. „mádžom". Zároveň festivalu zaželali veľa ďalších úspešných ročníkov, mnoho spokojných a verných divákov, rovnako i dobrých partnerov a sponzorov.

Predseda NHS Patrik Együd v závere festivalu vyjadril spokojnosť s jeho priebehom, účasťou i programom. Ukončil ho slovami: „Ďakujeme, že ste prišli v takom veľkom počte. Tešíme sa na vás opäť o rok, v poslednú novembrovú sobotu."

 

 

Text: Radovan Baláž - PR manažér festivalu

Foto: Peter Michalík, David Zabadal, Zoltán Ďurčovič, Marta Kučerová, Patrik Egyud           FOTOGALÉRIA K ČLÁNKU

 

 

MÉDIÁ O FESTIVALE

 

TV reportáže:

TV Nitrička

TV Central

 

Internet:

Portál nitra24.sk

Portál nitra.sme.sk

Portál Webnoviny.sk

Portál K2studio.sk Pavla Barabáša

V predvečer festivalu v piatok 25.11. sa v nitrianskom Cinemaxe uskutočnila jeho sprievodná akcia - osobné uvedenie nového filmu P. Barabáša „Trou de Fer" o dobrodružnom prechode najťažším kaňonom sveta na ostrove Réunion (reportáž v TV Nitrička „Pavol Barabáš v Nitre). Pred filmom bol uvedený zostrih z jeho najzaujímavejších expedícií komentovaný samotným autorom. Na tejto akcii sa zúčastnili aj zástupcovia  organizačného štábu festivalu Vysoké hory Nitra Miro Kučera a Rado Baláž, ktorý ako PR manažér festival preplnenej sále predstavil a pozval ľudí na sobotný program na Mestský úrad - tu. Pavol Barabáš nemohol osobne prísť v sobotu na festival, preto návštevníkov pozdravil takto sprostredkovane - tu.