Zdroj: http://www.nihos.sk/cms/index.php?a=81  •  Vydané: 10.11.2008 11:22  •  Autor: patrik

VYSOKÉ HORY NITRA 2008 - III.ročník - 8.11.2008

Dňa 7.-8. novembra sa v sále MsÚ v Nitre, uskutočnil v poradí už tretí ročník festivalu "Vysoké hory Nitra". Festival venovaný premietaniu o horách a cestovaní otvoril primátor mesta Nitry Jozef Dvonč.

Prvý deň boli žiakom II. stupňa základných škôl premietnuté náučné filmy, ktoré boli spojené s prednáškou o ochrane prírody pracovníkmi CHKO Ponitrie. V sobotu, kedy sála už od ranných hodín praskala vo švíkoch, so svojimi prezentáciami z expedícií z rôznych častí sveta (z Islandu, Bolívie, Madagaskaru, Sibíre, Himalájí či Antarktídy), vystúpili viacerí hostia. Medzi najvýznamnejších patrili Dodo Kopold z Bratislavy, ktorý rozprával o svojich výstupoch na osemtisícové vrcholy v Karakorame a legenda slovenského horolezectva Zoltán Demján, ktorý divákov oboznámil so svojimi lezeckými začiatkami a s prvovýstupom južným pilierom na Dhaulagiri alpským štýlom v r. 1988 a na konci festivalu získal Cenu diváka. Tradične nechýbali ani filmy od vynikajúceho Pavla Barabáša. Nitru tento rok zastupovali Dušan Myslivec, Ivan Breský a Richard Nyéki.

Súčasťou festivalu bola aj fotovýstava rôznych autorov. Hlavným organizátorom festivalu bol Nitriansky horský spolok v spolupráci s mestom Nitra, správou CHKO Ponitrie a Slovenským vysokohorským turistickým spolkom. Generálnym sponzorom festivalu bola firma Dynamik a hlavným športovým sponzorom firma Alpha Sport Mammut. Okrem samotného programu bola veľkým lákadlom aj hodnotná tombola v podobe cien od ďalších sponzorov.

Už teraz sa tešíme na 4. ročník v r. 2009.                                      

 

                                                                                                          Váš NIHOS

 

 FOTO: Zoltán Ďurčovič, Michal Griesbach, Miroslav Kučera, Gašpar Fronc, Patrik Egyud   FOTOGALÉRIA K FESTIVALU

 

VŠETKO O FESTIVALE NÁJDETE TU