Zdroj: http://www.nihos.sk/cms/index.php?a=94  •  Vydané: 4.3.2009 21:04  •  Autor: patrik

IV. klubové premietanie o horách a cestovaní na Pohronskom Inovci - 14.2.2009

V sobotu poobede sme vytešení štartovali z nitrianskej stanice – smer Pohronský Inovec, akcia – 4. klubové premietanie NIHOSu. Opodiaľ čakali tiež dvaja na prvý pohľad jednoznační horskí vlci. Tušenie, že možno idú rovnakým smerom sa potvrdilo, keď sa prirútil predseda Patrik a naložil si ich do auta.

Po zastávke na doplnenie zásob v Zlatých Moravciach sme sa pridružili k skupinke Michal, Marek, Peťo (mammut). Po ceste z Moraviec sa nám postupne ukazovala  zima v celej svojej paráde.

Úspešne sme dorazili na chatu Drozdovo. Ako sa potvrdil pôvodný predpoklad, pre bežné vozidlá bola  cesta hore  zarúbaná...teda až príliš zasnežená. Takže skúsení nihosáci nasadili lyže, snežnice a podobné užitočné zariadenia....a tí ostatní sme sa nechali viesť J. Cesta na Inovec bola krásna, zasnežená, ako z rozprávky. Pre tých, ktorí sú trénovaní a turisticky zdatní bola určite príjemná. Pre mňa ako kondične zaostalú osobu bola jednoznačne zaujímavá ... najviac ma zaujímalo kedy už budeme na chate.

 

Naša mierne roztrieštená skupina nakoniec dorazila na miesto určenia, kde už všetci ostatní netrpezlivo čakali. Je pravda, že sme meškali trošku viac ako akademickú štvrťhodinku.

Uložení, usadení, usporiadaní....premietanie sa mohlo začať.

Predseda Patrik nám uviedol program, ktorý pripravili na tento večer

Postupne sme si pozreli všetky úžasné filmy a fotografie. Na začiatok to bola romantická prezentácia fotiek z prírody Pohronského Inovca od miestneho znalca Štefana Pecha. Ďalej nasledovalo rozprávanie o veľmi zaujímavej expedícii do Bolívie v podaní Petra Kostelanského zo Žiliny. Ďalší Žilinčan Michal Juríček uviedol film zo svojho putovania na bicykli po Číne. Čerstvý výstup „marmoťákov" na Aconcaguu, najvyšší vrchol Ameriky,  prezentoval Tomáš Rigóci z Nitry. Veľký úspech  zožal záverečný príspevok „vedúceho marmoťáka" Milana Dubca z expedície na Pik Lenina, kde diváci ocenili okrem iného aj hudobný podmaz v ruskom jazyku.

Po premietaní bol avizovaný polnočný výstup na vrchol Inovca a voľná zábava. Voľnú zábavu sme poňali až tak aktívne, že výstup sa  viac menej neorganizovane vykonal o pol jednej. Vonku sa strhla menšia fujavica,  takže všetci snaživci sa po výstupe ponáhľali späť do tepla. Keďže bol už čas  pokročilý, postupne sa osadenstvo vytrácalo do svojich luxusných spální. S blížiacim sa ránom zostalo už len pár statočných, ktorí ešte vládali debatovať, pospevovať a pod. J. Boli by  sme vydržali aj dlhšie, keby párty o pol štvrtej nezatrhol chatár Rudko, ktorý mal už zábavy akurát tak dosť.

Nedeľa sa niesla v kľudnej pohodovej atmosfére. Ráno vykuklo slniečko a postupne zobúdzalo všetkých ospalcov. Po úprave do podoby ľudskej a raňajkách si účastníci zimného kurzu VHT ešte dali záverečné prednášky pod Gašparovým vedením.  Pred obedom začalo hromadné balenie a príprava na odchod.

Tí šťastnejší sa spolu s výbavou nastrkali do terénneho auta a zviezli sa dolu kopcom. Zvyšku posádky neostalo nič iné, ako rezko vykročiť a kochať sa okolitou krajinou.

Dolu pri chate Drozdovo sa ešte raz spočítali stavy, či nedajbože niekto nezablúdil a vyrazili sme domov. Bolo nám všetkým fajn, a budeme sa tešiť na ďalšiu podobnú vydarenú akciu.

 

Text: Zuzka Kanásová

Foto: Danka Zmeková, Patrik Egyud   FOTOGALÉRIA K ČLÁNKU